16 juni 2012

Sunn O))) (Fort 8, Hoboken - 15.06.2012)



Het bijwonen van een concert van Sunn O))) kan bezwaarlijk anders omschreven worden dan als een sacrale belevenis. And it should be treated as such. De alles-verbrijzelende drones, de mantrische monotonie, de kledij, de sinistere voorganger (Hongaars metal-icoon Attila Csihar), de batterij rookmachines, ... : alles aan het concept smeekt om een speciale behandeling. Hoe goed de passages van Anderson en O'Malley ook waren op State X New Forms (2007) of in de AB in 2006 (de "moog-session" met Julian Cope) en in 2009, dit soort van performances moet simpelweg op een speciale locatie plaatsvinden. Zoals het concert (2009) in de ontwijde Leuvense predikherenkerk naar aanleiding van de toen tiende verjaardag van The Grimmrobe Demos. Ditmaal vond organisator Scheld'Apen met het binnenplein van het Fort 8 van Hoboken een gedroomde locatie voor de opvoering van een nieuwe drone-hoogmis.



Klokslag 23.00u beginnen Anderson en O'Malley aan het concert met vintage Sunn O)))-gedreun. Oorverdovende golven drones dompelen het publiek onder in een hypnotiserende sfeer. Alsof het indrukwekkende assortiment versterkers nog niet volstaat, voorziet de Nederlander Tos Nieuwenhuizen vanachter zijn Moog (met daarop toepasselijk de naam "Hurter" geschreven) het geheel van nog meer body en drone. Na een goed halfuur komt ook Csihar ten tonele. Hij sist, gromt en debiteert zijn duistere lyrics pal in het midden van een rookpluim, afkomstig uit een vlakbij opgestelde rookmachine. Ondertussen gaat een fles rode wijn - uiteraard ook in slow motion - van hand tot hand. Na het relatief 'rustige' maar beklijvende homilie-interludium van Csihar gaat het opnieuw genadeloos crescendo en wordt de geluidsmuur van de Hobokense nacht bijna doorbroken.

Na een uur en een kwartier gaat de storm liggen en trekt de rook langzaam op. Iedereen waggelt beduusd het Fort weer uit, murw geslagen na wat wederom een triomftocht van Sunn O))) was. En de talrijk opgekomen politie die in lichte paniek kwam kijken wat er toch in godsnaam aan de hand was in Fort 8 kon ook met een gerust gemoed huiswaarts keren.

 

Geen opmerkingen: