11 november 2010

Audiobooks 2 : The death of Bunny Munro (Nick Cave) (25.10.2010-05.11.2010)

The death of Bunny Munro is de tweede roman van de hand van Nick Cave en verscheen in 2009. (Zijn eerste roman - And the ass saw the angel - dateert al van 1989.)

Het hoofdpersonage in deze tragikomische en existentiële roman is Bunny Munro, handelsreiziger in schoonheidsproducten in de streek rond de volkse badplaats Brighton. Hij zuipt als een spons, rookt als een schoorsteen, droomt constant over vagina's en neemt het ook niet zo nauw met de echtelijke trouw. Niet verwonderlijk dan ook dat zijn labiele echtgenote op nogal dramatische wijze afscheid neemt van het leven.

Kort na de begrafenis van zijn vrouw tracht Bunny zijn verdriet te verwerken door zo snel mogelijk weer de hort op te gaan. Hij neemt zijn 9-jarige zoon Bunny Jr. mee op een driedaagse tocht. Het zal zijn laatste tocht zijn, want het fysische en psychische verval van Bunny eisen een definitieve tol ...

In deze roman laat Cave een hele pleiade aan vermakelijke figuren aantreden. In de eerste plaats Bunny zelf. Maar ook zoonlief Bunny Jr. is een geval apart. Om nog maar te zwijgen over de corpulente baas en de door seks geobsedeerde collega's van Bunny, de vrouwelijke klanten die hij op zijn roadtrip bezoekt, de uitbaters van de hotelletjes waar hij verblijft, zijn schoonouders, zijn doodzieke vader ... Dit alles wordt gelardeerd met een bijzonder sappig en erudiet - en weinig katholiek ! - taalgebruik, zonder ooit in gemakkelijke platvloersheid te verzanden. Ook enkele popsterretjes passeren de revue. Zo spelen bijvoorbeeld een hit van Kylie Minogue en de flamoes van Avril Lavigne een belangrijke rol in de geest van Bunny.

Dit boek audio-gewijs 'lezen' is een surplus. De tekst werd immers op zeer expressieve wijze ingelezen door Cave zelf en wordt begeleid door een sobere en etherische soundtrack die geschreven werd door Cave en diens Bad Seeds-compaan Warren Ellis. Om de luisterervaring meer diepgang mee te geven, werd gebruik gemaakt van een zogenaamde "3D spatial audio mix". Vraag me niet wat het inhoudt, maar het werkt wel.

Op de site kun je enkele audiofragmenten beluisteren en uittreksels lezen. Leuke voorsmaakjes van een vermakelijke roman die - net zoals de songteksten van Cave - de vuile pathos niet schuwt. Het is vooral het uitstekende laatste hoofdstuk - een koortsige droom waarin Bunny in het reine komt met zijn niet al te lovenswaardige verleden - dat deze roman boven het niveau van de schunnige schelmenroman uittilt.

Ik geef nog even het begin van de roman mee, waarin de toon meteen wordt gezet : "'I am damned', thinks Bunny Munro in a sudden moment of self-awareness reserved for those who are soon to die. He feels that somewhere down the line he has made a grave mistake, but this realisation passes in a dreadful heartbeat, and is gone - leaving him in a room at the Grenville Hotel, in his underwear, with nothing but himself and his appetites. He closes his eyes and pictures a random vagina, then sits on the edge of the hotel bed and, in slow motion, leans back against the quilted headboard. He clamps the mobile phone under his chin and with his teeth breaks the seal of a miniature bottle of brandy. He empties the bottle down his throat, lobs it across the room, then shudders and gags and says into the phone 'Don't worry love, everything's going to be all right.'"

1 opmerking:

Mieke Van Delm zei

Ha! Leuk! Ik heb het gewoon 'als boek' gelezen en vond het goed! Je maakt me nieuwsgierig naar de 'luisterboek-versie'!Ook eens een keertje proberen.